De gemeente Katwijk werkt aan een gebiedsvisie voor Rijnsburg Noord. Inwoners en ondernemers dachten mee over de toekomst van het gebied. De gemeenteraad besluit voor de zomer over de uitgangspunten, waarin onder meer aandacht is voor bereikbaarheid, verkeersveiligheid, glastuinbouw, bedrijvigheid, recreatie en prettig wonen.

Inbreng uit het gebied verwerkt in uitgangspunten
Ondernemers, glastuinbouwers, inwoners en een klankbordgroep spraken in februari met de gemeente. Daarnaast vulden inwoners een online vragenlijst in. De reacties benadrukten de behoefte aan betere verkeersveiligheid en bereikbaarheid, clustering van bedrijven, versterking van de glastuinbouw, sport- en recreatiemogelijkheden, en prettig wonen. Deze thema’s zijn opgenomen in de uitgangspunten die nu voorliggen.

Ruimte voor bedrijvigheid
Veel inwoners vinden het wenselijk dat bedrijven worden gebundeld. Dit zou het woonklimaat verbeteren en de verkeersveiligheid ten goede komen. Bovendien is er in de regio behoefte aan ruimte voor bedrijvigheid. Rijnsburg Noord zou hiervoor geschikt kunnen zijn.

Toekomst glastuinbouw
Glastuinbouwers in het gebied willen uitbreidingsmogelijkheden. De afgelopen jaren probeerde de Greenport Ontwikkelmaatschappij glastuinbouw te stimuleren in Trappenberg-Kloosterschuur, maar dat bleek financieel onhaalbaar zonder gemeentelijke steun. De gemeente onderzoekt nu met ondernemers welke realistische mogelijkheden er zijn om de sector toch te versterken.

Aandacht voor verkeersveiligheid
Zorgen over verkeersveiligheid en bereikbaarheid worden breed gedeeld. De gemeente ziet dat aanpassingen nodig zijn aan wegen, fiets- en voetpaden. Deze wensen zijn opgenomen in de uitgangspunten.

Recreatie en buitenruimte
Inwoners willen meer speelplekken, sportvoorzieningen en mogelijkheden om te fietsen en wandelen. De recreatieve waarde van de Elsgeesterpolder werd specifiek genoemd. Dit vraagt om goede ontsluiting en behoud van de natuurwaarden.

Prettig wonen zonder grootschalige woningbouw
Nieuwe woningbouw is in Rijnsburg Noord geen prioriteit. Daarvoor zijn andere locaties in de gemeente aangewezen, zoals Valkenhorst. Wel is er aandacht voor woonkwaliteit, duurzaamheid en groen.

Historie en toekomst
Het gebied heeft een lange geschiedenis, met tuinbouw die al op kaarten uit de 17e eeuw te zien is. Door de toegenomen bebouwing, infrastructuur en bedrijvigheid is het karakter veranderd. De gemeente wil nu met inwoners en ondernemers toekomstbestendige plannen maken, op basis van gezamenlijke uitgangspunten. Deze vormen het fundament voor de gebiedsvisie die na de zomer verder wordt uitgewerkt.

Reclame