Het college van B&W is in het afgelopen flink jaar aan de slag gegaan om te komen tot een nieuw participatiebeleid. Zo is er een enquete uitgezet onder meer dan 1000 inwoners en hebben er gesprekken plaatsgevonden met jongeren. Daarnaast zijn er ook gesprekken gevoerd met de wijkraden, gemeenteraad en inwoners. En dit allemaal met het doel om inwoners mee te laten praten en beslissen over onderwerpen die spelen in de samenleving en ook in het gemeentehuis. De gemeenteraad is nu aan zet om over dit voorstel een besluit te nemen.

Raadgevend referendum
Het initiatief van een referendum kan bij de burgers en de overheid liggen. Referenda kunnen gaan over terugdraaien van een overheidsbeslissing of over een initiatief van burgers. Volgens de wet is het alleen mogelijk om een raadgevend referendum te houden, maar dan wel met verschillende opties. Als het verzoek, waar 300 handtekeningen voor nodig zijn, aan de eisen voldoet zijn er wel 1000 handtekeningen nodig om het referendum daadwerkelijk uit te voeren. Een referendumcommissie brengt hierover een advies uit aan de gemeenteraad.

Kinderburgemeester en kindergemeenteraad
Het college stelt ook voor om een kinderburgemeester en kindergemeenteraad in te stellen. Op deze manier kunnen kinderen meer leren over de lokale democratie, gemeente en gemeenschap.

Stembussen
Via stembussen bij middelbare scholen en jongerencentra gaat de gemeente de meningen van jongeren ophalen. De stembussen hebben een vergelijkbare functie als een referendum.

Kennis
Alhoewel er nu op het gemeentehuis een participatiebeleid is, wil het college van B&W er naar streven dat er ook blijvende kennis aanwezig is over participeren. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk zijn waarover er geparticipeerd kan worden.

Foto: RTV Katwijk (ter illustratie)

Reclame