Stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland heeft dit jaar voor het eerst Zomerschool georganiseerd in Katwijk. Tijdens Zomerschool kunnen kinderen die niet op vakantie gaan, meedoen met leuke en leerzame activiteiten over thema’s plastic en water. Vrijdag 11 augustus hebben de deelnemers hun zelfgemaakte posters gepresenteerd aan hun ouders en andere gasten.

Door Peter Onderwater

Impact
Zomerschool Katwijk is op 31 juli gestart in de Prins Willem Alexanderschool. Twee weken lang zijn dertig kinderen uit de bovenbouw aan de slag gegaan en stonden stil bij de impact van plastic op de flora en fauna. De kinderen hebben posters gemaakt om het plasticprobleem onder de aandacht te brengen.

Schoon water
Een week lang hebben de kinderen zich verdiept in het plasticprobleem. De kinderen hebben alles geleerd over de plasticsoep, het gevaar ervan voor zeedieren en wat je zelf kunt doen om minder plastic te gebruiken. Zo hebben ze bijvoorbeeld bij de Limes Bubble Barrier de hoeveelheid plastic gezien in de Oude Rijn.

Watertechnieken
‘Zomerschool is een leerzaam en verrijkend project. Door het volgen van een zomerschool vergroten de kinderen hun woordenschat en hun kennis over de wereld. De kinderen kunnen een week lang lekker spelen, leren en onderzoeken. Aan het eind van de week zijn de leerlingen echte plasticexperts. Dat willen ze dan ook graag laten zien door het presenteren van hun zelf ontworpen poster’, aldus Zeynep Uslu (sociaal professional JES).

Zomerschool
Zomerschool biedt een uitdagend programma voor kinderen uit groep 6 en 7 voor wie de zomervakantie te lang duur. Zomerschool voorkomt bijvoorbeeld een taalzomerdip als kinderen die meertalig opgroeien een tijd geen Nederlands spreken. Ook biedt Zomerschool kinderen een leuke en zinvolle invulling van hun vakantie: ze maken plezier met elkaar, ontdekken hun talenten en krijgen meer zelfkennis en zelfvertrouwen.

Bron en foto: JES Rijnland

Reclame