De nieuwe tentoonstelling in het DUNAatelier biedt veel variatie.

Op de begane grond zijn de werken te zien van drie zeer verschillende kunstenaars, met de titel “Over wit en kleur”.

Anneke van de Velde en Ben Raaphorst werken samen onder de naam Veldhorst. Zij maken monotone reliëfs die zijn opgebouwd uit vierkante blokken van gelijke grootte. Door te spelen met diverse hoogtes laat Veldhorst patronen ontstaan. Doordat de werken geheel wit zijn, krijgen lichtval en schaduwwerking alle ruimte. Veldhorst heeft bewust gekozen voor restmateriaal in de abstracten. De blokken zijn oorspronkelijk medicijndoosjes uit een ziekenhuis en zuivelpakken. Opmerkelijk is dat toen zij het idee hiervoor kregen, zij het werk van de zeer beroemde Jan Schoonhoven nauwelijks kenden.

Trudy Overes maakt schilderijen in gemengde techniek met acryl- en/of olieverf en maakt soms gebruik van restafval. Elk schilderij is een uitdaging, soms abstract, soms figuratief, maar altijd kan ze een van haar technieken toepassen.

Kleur speelt een belangrijke rol in de werken. Haar reizen naar verschillende Aziatische landen, spelen daar een rol in. Ze laat ook kimono’s zien. letterlijk betekent ki mo no “dingen om te dragen”. Zij maakt ze niet als kledingstuk maar als kunstwerk gebruik makend van lapjes zijde, katoen, linnen, wol. Intrigerend is dat de kimono, eigenlijk een vormloos kledingstuk, door de kleur en de stof en de obi ( een brede ceintuur) model krijgt.

In het souterrain is werk te zien van Alice Pardon en Petra Nicole, beiden werkzaam in Leiden in het ateliergebouw op de Haagweg. Hun tentoonstelling kreeg de titel “Langs natuurlijke en industriële landschappen”.

Alice haalt haar inspiratie veelal uit fietstochtjes of wandelingen in de natuur. Een mooi blad, een stukje hout, bloemetje, mos etc., van alles kan haar op ideeën brengen. Zo komt haar creativiteit op gang. Takken, twijgen, papier en restmateriaal gebruikt zij vervolgens voor haar kunstwerken. Het ontwerp is mede afhankelijk van de gevonden materialen. Met behulp van ambachtelijke technieken (soms) bewerkt en verwerkt tot objecten.

De bloemen en bladeren gebruikt ze ook om te ecoprinten.

Naast dit werk fotografeert ze graag en zoekt verbinding met tekenen, schilderen en het ruimtelijk werk. Soms niet direct herleidbaar; er moet wat te fantaseren blijven.

De tekeningen van Petra Nicole zijn een wereld van fantasie en hersenspinsels uit haar (industriële) werkverleden. De vele herinneringen uit haar vroegere werk als laborant en meubelmaker, maar ook de indrukken die ze als kind kreeg van de machines en het interieur van de fabriek van vader, vormen de directe inspiratie. Een fascinerende wereld bestaande uit levendige bouwtekeningen, machines en ruimtes met deuren, leidingen, silo’s, hallen, trappen en luiken. Daarnaast zie je ook fantasierijke vormen die via leidingen en weggetjes je door de gehele tekening leiden. Haar passie voor de industriële landschappen en apparatuur resulteert in tekeningen die nieuwsgierigheid, schoonheid en verwondering wekken. Het is een creatieve visie op de gruizige, mechanische wereld van de industrie waarbij ze de vindingrijkheid van de menselijke technologie viert. Daarnaast hoopt ze de mensen ook te inspireren om na te denken over de impact van industrialisatie op ons leven en het milieu.

De tentoonstellingen zijn te zien van 8 maart t/m Tweede Paasdag in het DUNAatelier, Boulevard Zeezijde 31, (Duinplein t/o de Vuurbaak), 2225 BB Katwijk.

Open vrij t/m zo 13.30 tot 16.30 en Tweede Paasdag.

Bron: DUNAatelier.

Reclame