De werkgelegenheid in de horeca groeit in Holland Rijnland nog steeds, zij het minder sterk dan in het recente verleden. De sector kampt ook op dit moment met een zeer krappe arbeidsmarkt en werkgevers kunnen moeilijk personeel vinden.
Profiteren
Het aantal banen in de horeca groeit vooral dit jaar. UWV verwacht dat tussen 2022 en 2024 het aantal banen met 4,2% toeneemt in Holland Rijnland van 13.500 naar 14.100. De sterkere groei dan de 3,9% landelijk levert door de oververtegenwoordiging in de regionale werkgelegenheid meer banenvoordeel op dan wanneer de horeca een even groot of groter aandeel zou hebben dan de 5,1% in Nederland. In Holland Rijnland bedraagt het aandeel 5,7%.
Eventcatering
Een sterke toename van het aantal horecabedrijven is met name te zien bij de eventcatering. Tot deze branche behoren ook bereiders en bezorgers van maaltijden. Verder zijn er meer vestigingen van hotels, restaurants en andere eetgelegenheden. In Holland Rijnland stonden volgens de ramingen van het UWV in het eerste kwartaal van 2023 in totaal 800 vacatures open voor horecaberoepen. Dat zijn er 100 meer dan een jaar eerder. Medewerker bediening en restaurantkok behoren tot de meest gevraagde functies in 2023.
Tips voor horecawerkgevers
De horeca heeft in Holland Rijnland net als in Nederland te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het aantal werkzoekenden met een horecaberoep en een WW-uitkering is met ruim 100 personen per eind juli 2023 een derde lager dan een jaar eerder. Werkgevers moeten veel moeite doen om hun vacatures te vervullen. In de recente publicatie Horeca in Beeld reikt UWV voorbeelden van oplossingen aan:
– goed werkgeverschap: begeleiding, scholing en loopbaanmogelijkheden;
– meer uren bieden voor deeltijdwerkers die meer uren willen werken;
– andere groepen aanspreken qua leeftijd en arbeidsverleden (zij-instroom);
– open hiring vaker inzetten vanwege potentie bij bereik onbenut arbeidspotentieel;
– arbeidsbesparende technologie implementeren, bijvoorbeeld voor bestellingen.
Bron en beeld: UWV