Op 3 oktober viert Leiden natuurlijk het Leidens Ontzet. Naast haring en hutspot hoort daar natuurlijk wittebrood bij. Volgens de legende namen de Geuzen dat mee toen de stad werd bevrijd op 3 oktober 1574. En nog steeds wordt ieder jaar op 3 oktober het wittebrood uitgedeeld aan Leidenaren.
Al bijna twintig jaar komt dat wittebrood van de van oorsprong Katwijkse bakker Van Maanen. In de bakkerij in Rijnsburg kregen we een inkijkje in het bakproces.
Het wittebroodje wordt gemaakt van witte bloem, roggemeel en desem. Vervolgens moet het deel lang rijpen voor een goede smaak. Terwijl Johan van Maanen vertelt wat er in het brood zit, zijn op de achtergrond de bakkers het deeg aan het opbollen.
Traditie
Het had niet veel gescheeld, of het traditionele wittebrood had niet meer gebakken geweest. Voor 2004 werd het wittebrood gebakken door diverse Leidse bakkers. Echter door het verdwijnen daarvan, werd het lastig om zulke grote hoeveelheden te blijven produceren. En toen is de samenwerking met Bakker van Maanen gezocht.
Dan even de feiten. Hoeveel broodjes worden er nou gebakken? ‘Dat is elk jaar verschillend,’ zegt Van Maanen. ‘We maken er dit jaar zes tot achtduizend. Voor de Waag zelf, waar het uitgedeeld wordt op 3 oktober, zijn het er ongeveer zesduizend.’
Voor Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers die het Geusje eens willen proberen heeft Johan van Maanen nog wel een tip. De Geusjes zijn te koop in de winkels van de bakker in Leiden en de direct aangrenzende gemeenten.