Op de drukste Schelpenteldag ooit wisten strandbezoekers afgelopen zaterdag samen maar liefst 84.891 schelpen op naam te brengen voor de wetenschap.
Op meer stranden dan ooit, met meer deelnemende organisaties dan ooit én met zowaar behoorlijk goed strandweer voor de tijd van het jaar, was van tevoren al duidelijk dat het een succesvolle Schelpenteldag zou worden. Zo’n tweeduizend mensen hielpen mee: ze verzamelden elk 100 schelpen en brachten die met behulp van de experts op een “Schelpdesk” vervolgens op naam.
De samenstelling van de schelpensoorten geeft informatie over het leven in de zee: er zitten verschillen tussen stranden en – dat verwachten wetenschappers tenminste – tussen verschillende jaren. De gevolgen van opwarmend zeewater of de aanleg van windmolens zie je dan terug in de schelpen op het strand.
In 2025 werden er meer schelpen geteld dan ooit: 84.891 stuks – ten opzichte van de net geen vijftigduizend van vorig jaar een flinkje toename. De meest getelde soorten zijn de strandschelp (Spisula subtruncata & Spisula elliptica), de kokkel en de zwaardschede.
Strandschelpen
Op de Hollandse kust is de halfgeknotte strandschelp het meest algemeen, op de stranden van Zeeland en de Wadden is dat de kokkel. De ovale strandschelp domineert rond het Marsdiep, en de Amerikaanse Zwaardschede spoelde massaal aan op Schiermonnikoog.
Mede-initiatiefnemer prof. dr. Frank Wesselingh van Naturalis blikt trots terug op de teldag: “Na deze vierde Nederlandse editie beginnen we langzaam maar zeker een mooie consistente telreeks te krijgen, waarmee we de schelpensamenstelling van het strand kunnen volgen. Gecombineerd met de cijfers uit België en Frankrijk geven de schelpen op 400 kilometer strand ons zo een goede blik op het veranderende leven voor de Noordzeekust.”
In België ging de Grote Schelpenteldag alweer de achtste editie in, en ook daar was de opkomst hoog. Ook in Noord-Frankrijk werd geteld: van Schiermonnikoog tot aan Leffrinckoucke telden de deelnemers samen 148.343 schelpen, van 72 verschillende soorten.
Foto: Taco van der Eb.