De gemeente, Dunavie en de provincie werken aan het makkelijker maken van isoleren en verbouwen. Bij verbouwing of isoleren moeten huiseigenaren nu nog zelf een ecologisch onderzoek uitvoeren naar beschermde diersoorten en nesten, dat is in de toekomst voorbij. De drie partijen zorgen samen voor een zogenoemd Soortenmanagementplan (SMP). Dit SMP vertelt straks welke beschermde diersoorten in een gebied voorkomen en welke maatregelen er nodig zijn.

Sonny Spek: “Door een landelijke verplichting moet elke huiseigenaar die wil gaan isoleren of verbouwen een eigen onderzoek doen. Dit kost geld en tijd. Met Dunavie en de provincie zorgen we ervoor dat dit onderzoek gedaan is. Om te voorkomen dat landelijke regels het isoleren en verbouwen moeilijker maken, doen we nu op kosten van het Rijk dit onderzoek.”

Natuurvriendelijk isoleren en verbouwen
Vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen zijn beschermde diersoorten en nestelen zich graag in de muur of dak van een woning. Wanneer een woning verbouwd of geïsoleerd wordt, kan het zijn dat deze dieren in een spouwmuur of onder dakpannen zitten. Om dat uit te sluiten is vooraf een ecologisch onderzoek nodig. Dit, vaak dure, onderzoek betaalt de woningeigenaar nu nog zelf, maar dat gaat veranderen. Het college stelt in samenwerking met Dunavie en de Provincie geld beschikbaar om een Soortenmanagementplan (SMP) te maken.

Wat is een soortenmanagementplan?
In een SMP wordt onderzocht welke beschermde soorten in een gebied voorkomen, welke bedreigingen er zijn en welke beschermings- of herstelmaatregelen nodig zijn. Met dit plan vraagt de gemeente Katwijk bij de Provincie Zuid-Holland voor de hele gemeente een vergunning aan. Zo hoeft niet elke inwoner dat apart te doen. Dat bespaart iedereen in Katwijk, die wil isoleren of verbouwen, veel tijd en geld.

Roland Marx, bestuurder Dunavie: “We zijn heel erg geholpen met dit plan. Voor veel renovatieplannen moeten wij een ecologisch onderzoek doen. Als het SMP er ligt, kunnen wij sneller en goedkoper isoleren en verbouwen en dat komt ten goede aan onze huurders.”

Ecologen in de straat
Om het SMP te kunnen maken, is onderzoek nodig in de hele gemeente. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door ecologisch adviesbureau IDDS. De ecologen van IDDS gaan lopend, en per fiets op pad. Soms komen ze op verschillende ochtenden en avonden wel drie keer door dezelfde straat. Ze gebruiken apparatuur als vleermuisdetectoren (bat-detectors), verrekijkers en warmtebeeldcamera’s om verblijfplaatsen van beschermde diersoorten op te sporen. Deze ecologen zijn herkenbaar aan hun hesje en kunnen zich legitimeren. Het onderzoek start op dinsdag 15 april.

Het onderzoek
Het vleermuizenonderzoek duurt van april tot en met oktober 2025. Het onderzoek voor de huismus en spreeuw gebeurt in april en mei 2025. Het onderzoek voor de gier- en huiszwaluw is in juni en juli 2025.

Tussentijd
Het duurt nog even voordat het SMP klaar is. In de tussentijd kunnen huiseigenaren wel al aan de slag met het isoleren en verbouwen van hun woning. Dit mag omdat de gemeente gebruik maakt van een tijdelijke methode natuurvriendelijk isoleren. Deze tijdelijke methode is geldig tot het SMP er is. Dit houdt in dat isolatiebedrijven worden getraind om spouwmuren natuurvrij te maken en alleen in bepaalde perioden isolatie toe te staan. Daarnaast plaatst de gemeente alternatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen.

Heeft u ruimte over?
De gemeente werkt ook aan het plaatsen van alternatieve verblijfplaatsen, omdat veel vleermuizen hun leefplaatsen kwijtraken door de isolatie van spouwmuren. Mocht u ook ruimte hebben voor een vleermuiskast, of iets anders wil delen over natuurvriendelijk isoleren en verbouwen, dan kunt u mailen naar energie@katwijk.nl.

Reclame