Als het aan De Vrienden van het Rijn Park ligt, wordt het beeld van de rijngod grondig geretaureerd. De gemeente Katwijk heeft haar medewerking toegezegd voor dit project en gaat de kosten betalen voor een onderzoek naar de fysieke staat van de beelden.
Vervolgens kan Stichting Marente, eigenaar van het beeld, een plan van aanpak voor de restauratie bij de gemeente indienen. Stichting Marente werkt hierin samen met de leden van de Cultuur-historische werkgroep Rijn Park Katwijk.

Door Peter Onderwater

Externe deskundige
De werkgroep wordt bijgestaan door Pier Terwen, kunsthistoricus en beeldhouwwerkrestaurateur. Pier Terwen is projectleider geweest bij de restauratie van het grafmonument van Lyere in de Dorpskerk in Katwijk aan den Rijn. Na onderzoek met een restaurateur gaan Pier Terwen en de werkgroep de situatie bekijken en een nader plan uitwerken.

Pronkstuk
Het beeld, een gespierde kerel met een lange woeste baard, is één van de pronkstukken in het Heerenschoolbos. Hij ligt al honderden jaren aan het einde van de centrale laan aan de oever van de grote vijver. Onder zijn arm houdt hij een enorme vis en zijn andere arm leunt op een vaas. Dit beeld wordt in de volksmond Neptunus genoemd, maar dat is onjuist.
Het betreft hier namelijk een riviergod, de Rhenus Pater oftewel Vadertje Rijn. Hoewel er tegenwoordig een straal water uit de bek van de vis spuit stroomde er oorspronkelijk ook water uit de vaas. De vaas verbeeldt de bron van de ooit zo machtige rivier De Rijn. Lees meer over dit beeld op Rhenus Pater – Rijn Park Katwijk.

Bron en foto: Vrienden van het Rijn Park

Reclame