Ingezonden: PvdA.
Een huurverhoging krijgen terwijl je woont in een tochtig huis. Volgens de PvdA onrechtvaardig en daarom wil de partij huurbevriezing voor sociale huurwoningen met een slecht energielabel. Na een aangenomen motie van PvdA-raadslid Tom Reedijk gaat de gemeente hier ook daadwerkelijk naar kijken met Dunavie.
Huurders verder in verdrukking
Huurders hebben het meest te maken met energiearmoede. Want naast je huur blijft ook de gasrekening stijgen. Terwijl je afhankelijk bent van de woningbouwcorporatie of je huis geïsoleerd wordt. Eerder vroeg de PvdA al aandacht voor het versneld isoleren van deze woningen. Maar dit gaat niet lukken. Tot zeker 2028 zijn er nog woningen met een slecht energielabel. Reedijk: “Als het je niet lukt om de woningen eerder te isoleren, moet je de mensen die daardoor langer met een hogere gasrekening zitten tegemoetkomen”.
Bijkomend probleem is dat de huren vorig jaar met 5,5% al zeer hoog zijn gestegen. Het hoogst sinds 1993. Voor komend jaar dreigt er zelfs een nog hogere huurstijging voor huurders van Dunavie. Reedijk: “Hierdoor komen huurders steeds verder in de verdrukking. En daarom namen wij de handschoen op om te kijken of er gekeken kan worden naar het betaalbaar houden van de huur”.
Oog houden voor huurders
Naast het indienen van een motie om de huur voor tochtige woningen te bevriezen deed de PvdA samen met andere partijen voorstellen voor het matigen van de huur voor woningen huurprijzen tot 1.100,–. Dit zijn zogenaamde middenhuurwoningen. En het matigen van de inkomensafhankelijke huurverhoging bij gezinnen. Reedijk: “We zien een steeds groter wordende groep mensen die niet meer rond kan komen. Dat zijn niet alleen mensen in sociale huurwoningen wonen, maar ook in een duurdere huurwoning. Ook voor deze huurders moeten we oog blijven houden”.
Alle moties werden door de gehele gemeenteraad aangenomen. Nu gaat de gemeente de mogelijkheden van huurmatiging bespreken met Dunavie. Want een lagere huurverhoging betekent ook minder financiële middelen voor Dunavie om nieuwe huizen te bouwen. Terwijl dit ook nodig is. Reedijk: “Ik snap dat dit niet zomaar geregeld is. Maar vorig jaar is het bijvoorbeeld wel gelukt om de huur voor tochtige woningen minder hard te verhogen dan die met een goed energielabel. Het kan dus wel. De vraag is waar je op inzet. En ik ben blij dat de gehele raad deze oproep steunt zodat huurders die in de knel komen, geholpen worden”.