De Ecologische Autoriteit heeft adviezen uitgebracht over de natuurdoelanalyses van Meijendel & Berkheide en Coepelduynen, twee duingebieden in Zuid-Holland. De analyses geven een beeld van de belangrijkste knelpunten om de natuurdoelen te bereiken, maar de informatie is nog niet compleet. De Ecologische Autoriteit adviseert om al wel te starten met maatregelen die bijdragen aan het herstel van de dynamiek in de gebieden, zoals het verwijderen van duindoorn. Wacht hier niet te lang mee, en verzamel tegelijkertijd meer informatie om een compleet pakket aan maatregelen te kunnen samenstellen, luidt het advies.
De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen, waarin zij onderbouwen wat er in een gebied nodig is voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s.
De natuurdoelanalyses die nu zijn beoordeeld, gaan over de Natura 2000-gebieden Meijendel & Berkheide en Coepelduynen. Uit de eerste analyses blijkt dat in deze duingebieden te veel grassen groeien en dat de duinen dichtgroeien met duindoorn. Hierdoor heeft de wind te weinig invloed, wat weer leidt tot minder open plekken en zandverstuivingen. In Meijendel & Berkheide zijn bovendien te weinig konijnen om het gras voldoende weg te grazen. Daarnaast gaat door drinkwaterwinning het grondwaterpeil in Meijendel & Berkheide te weinig op en neer en staat het in de Coepelduynen structureel te laag. Dat beïnvloedt de kwaliteit van bijvoorbeeld de vochtige duinvalleien. De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen genomen worden in de gebieden, maar ook dat nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur.
De Ecologische Autoriteit waardeert de inspanningen van de provincie Zuid-Holland, die al in 2021 is gestart met het maken van natuurdoelanalyses. Voor beide gebieden geldt dat de belangrijkste knelpunten in beeld zijn en er een overzicht van al geplande en aanvullende maatregelen ligt. Van een aantal van deze maatregelen weten we dat ze goed werken en goed zijn voor de natuur. Voorbeelden zijn het verwijderen van duindoorn en het verbeteren van de dynamiek, door begroeiing uit oude stuifkuilen te verwijderen. De Ecologische Autoriteit adviseert om deze maatregelen snel op te pakken en uit te voeren en daarbij gebruik te maken van de ervaringen die zijn opgedaan bij al eerder uitgevoerde maatregelen. Zo kan de provincie voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en het in de toekomst moeilijker wordt om de natuurdoelen te halen.
Voor beide gebieden is meer informatie uit het veld nodig, ziet de Ecologische Autoriteit: met name over de samenstelling van de bodem en de waterhuishouding en over de aantallen en soorten planten en dieren. Besteed ook aandacht aan de dynamiek die de wind in de duinen veroorzaakt, en de invloed die klimaatverandering daarop kan hebben, luidt het advies. Kennis over de duinen als systeem is nodig om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden om de natuur weer gezond te maken. De Ecologische Autoriteit adviseert dit heel gericht in een kennisprogramma voor deze gebieden verder uit te werken.
Kortom: de Ecologische Autoriteit adviseert de natuurdoelanalyses te verbeteren met aanvullende informatie zodat goede besluiten genomen kunnen worden in het gebiedsprogramma. Tegelijk moet niet gewacht worden met maatregelen tot alle kennis compleet is. Een aantal knelpunten en oorzaken zijn duidelijk. De Ecologische Autoriteit adviseert om daar nu al tot actie over te gaan.
Lees hier het advies over de Natuurdoelanalyse Coepelduynen, provincie Zuid Holland
Lees hier het advies over de Natuurdoelanalyse Meijendel & Berkheide, provincie Zuid Holland