Op 27 september is door de verenigde vergadering van Rijnland de waterschapsverordening ‘de Rijnlandse Keur’ vastgesteld. Deze gaat op 1 januari 2024 in. Met het vaststellen van de waterschapsverordening zijn ook de verplichte klimaatregels voor nieuwe grote bouwprojecten vastgesteld. Deze regels moeten ervoor zorgen dat Rijnlands gebied zo wordt ingericht dat het goed voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering.
Omgevingswet
De waterschapsverordening is één van de eisen van de nieuwe Omgevingswet en vervangt de huidige Keur en Uitvoeringsregels, waarin alle regels staan over wat je als inwoner of bedrijf wel of niet mag doen bij water, dijken en gemalen. Deze regels zijn een op een overgenomen. Met oog op de toekomst zijn daar de klimaatregels aan toegevoegd.
Nieuw: klimaatregels
In de komende periode worden er in het gebied van Rijnland zo’n 100.000 woningen gebouwd. Door het veranderende klimaat is het noodzakelijk de manier van bouwen aan te passen. De zeespiegel stijgt, het wordt warmer en er ontstaan meer droge en natte perioden. Rijnland zet daarom een stap om als een van der eerste waterschappen verplichte klimaatregels in te voeren voor nieuwe grote gebiedsontwikkelingen. Deze maatregelen moeten lijden voor een betere leef- en werkomgeving van inwoners en ondernemers in Rijnland.
Afvoeren en vasthouden
De focus ligt niet op de individuele maatregelen op zichzelf. Het gaat om het bereiken van doelen in een gebied. De nieuwe regels zijn daarom niet alleen gericht op het afvoeren van water, maar ook op het vasthouden en nuttig gebruiken van zoet water. Rijnland werkt bij grote gebiedsontwikkelingen nauw samen met provincies, gemeenten en projectontwikkelaars.
Bron en foto: Hoogheemraadschap van Rijnland