Woensdagochtend 9 april ging voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma in gesprek met Hubert Nijgh, voorzitter van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945.
Kamervoorzitter Bosma had Nijgh uitgenodigd om hem nader te informeren over de rol die de Nederlanders koopvaardij heeft gehad in de Tweede Wereldoorlog. Nijgh vertelde aan de hand van verschillende verhalen van schepen en bemanningsleden hoe de koopvaardij de grootste bijdrage aan de geallieerde strijd en eindoverwinning leverde. De kamervoorzitter was onder de indruk van de oorlogsgeschiedenis van de Nederlandse koopvaardij, het hoge aantal slachtoffers en de uiteenlopende operaties waaraan onze zeelieden hebben deelgenomen.
Men denkt vaak dat Nederland nadat het in ‘40 capituleerde pas weer echt in actie kwam na D-day maar dat is niet juist. Gedurende de hele oorlog voeren zeelieden van onze handelsvloot af en aan naar het front om soldaten en oorlogstuig, brandstof en voedsel te brengen waar het nodig was. Ook hadden zij een belangrijke rol in het bevoorraden van Engeland die vanwege het bezette Europa sterk afhankelijk was van bevoorrading uit de VS. Op een van die reizen kwam een familielid van voorzitter Bosma, Simon Bosma, om het leven. Hij voer als kwartiermeester op het vrachtschip SOEMBA. 36 van de 60 opvarenden verloren het leven toen dit schip in januari 1941 verging, waaronder ook de Katwijkse bemanningsleden Pieter van Duijn en Cornelis van Duijvenbode.
Bij de evacuatie van Britse soldaten uit Griekenland waren nederlandse schepen betrokken, evenals bij de evacuatie uit Duinkerken waar niet minder dan 40 Nederlandse coasters meevoeren. De expositie Varen voor Vrijheid die vanaf begin mei tot 7 september in het Katwijks Museum is te zien werd besproken en Nijgh gaf een toelichting op de meer dan 800 dapperheidsonderscheidingen die, naast de vele duizenden oorlogsherinneringskruizen, zijn uitgereikt aan zeelieden van de Nederlandse koopvaardij en vissersvloot.
Verschillende herdenkingen werden besproken en de aandacht daarbij voor de rol van de koopvaardij. Kamervoorzitter Bosma zal in zijn toespraak op 4 mei, bij de Erelijst van gevallenen van de Tweede Kamer der Staten-Generaal de grote bijdrage van de koopvaardij in herinnering brengen en nodigt belangstellenden uit om daarbij aanwezig te zijn.
Nijgh gaf de heer Bosma na afloop een margrietspeldje, die hij meteen op het jasje werd gespeld. Het anker met de Margriet is sinds de geboorte van H.K.H. Prinses Margriet, Petekind van de koopvaardij, het embleem van de Nederlandse koopvaardij en daarom ook van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945.