Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus, hebben een belangrijke prijs gewonnen op het gebied van digitale transformatie. Woensdagavond 27 november werden in de Jaarbeurs in Utrecht voor de 19e keer de ‘Computable Awards’ uitgereikt. Het project, waarin een AI getraind is om ziektebeelden te herkennen, won de eerste prijs.
Het project ‘Remote Sensing voor Sierteelt’ (RSvS) gebruikt drones, satellietdata en kunstmatige intelligentie om plantenziekten zoals botrytis bij tulpen en hyacinten in een vroeg stadium op te sporen. Met behulp van geavanceerde sensortechnologie wordt nauwkeurig vastgesteld welke planten gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en welke niet. Dit resulteert in een efficiëntere en duurzamere inzet van middelen, wat zowel kosten bespaart als de milieubelasting vermindert.
Vruchtbare samenwerking
Het afgelopen jaar werkte een consortium uit de Duin- en Bollenstreek, waaronder telers en HAL24K Agri, intensief samen om deze technologie succesvol te testen. Drones kunnen iedere millimeter nauwkeurig in beeld brengen, door dit te combineren met satellietdata kan de drone gericht zoeken en mogelijk zelfs voorspellingen doen. De resultaten laten zien hoe innovaties in de sierteelt niet alleen lokaal impact hebben, maar ook wereldwijd nieuwe kansen kunnen creëren voor de sector.
Het project wist zich te onderscheiden in een competitie met meer dan 40 toonaangevende bedrijven, waaronder KPN, NVIDIA, ProRail, Intel en Adyen. Dankzij de steun van zowel de vakjury als een groot deel van het publiek werd de prijs toegekend.
Dankbaar voor erkenning
‘De prijs is een geweldige opsteker voor ons project en de sierteelt als geheel. De betrokken organisaties zijn Computable en haar lezers erg dankbaar! Een stukje erkenning voor iedereen die heeft bijgedragen aan dit project. In het bijzonder de Gemeente Katwijk, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Holland Rijnland en alle betrokken telers voor de waardevolle bijdragen aan het project.’
“De Computable Award is een prachtige erkenning voor iedereen die bij dit project betrokken is geweest,” zegt Walter Kort, projectleider RSvS. “Dit soort innovaties is essentieel voor de toekomst van de tuinbouw en biedt enorme kansen voor de Nederlandse industrie.” Een vervolg zal dan ook niet zo lang op zich laten wachten.