Vandaag zetten bestuurders van het Bestuurlijk Platform Visserij (Urk, Hollandse Haringkust, Kop van Noord-Holland, Noord-Nederland en Zuidwest Nederland) samen met Staatssecretaris Jean Rummenie de handtekeningen onder het convenant voor het Visserij Ontwikkel Plan (VOP). Vorig jaar stelde het (toenmalige) ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te ondersteunen bij de transitie van de visserij. Dit geld moet ten goede komen van vis gerelateerd bedrijfsleven en gemeenschappen die geraakt worden door de ingrijpende veranderingen in de Noordzeevisserij. Met dit convenant worden de financiële verplichten van de staatssecretaris vastgesteld.
Gedeputeerde en tevens voorzitter van de BPV Jo-Annes de Bat: ‘De uitvoering kan echt bijna beginnen na de ondertekening en dat is maar goed ook, want onze ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners staan te springen om aan de slag te gaan! Met de private, regionale en landelijke bijdragen van in totaal zo’n 80 miljoen wordt er weer geïnvesteerd in onze visserijgemeenschappen.’
Wat staat er in het Visserij Ontwikkel Plan?
In het plan wordt beschreven op welke manier de miljoenen in de vijf visserijregio’s worden besteed. Elke regio heeft een eigen deelplan met specifieke ambities en kansrijke perspectieven voor dat gebied. Daarnaast worden er twee bovenregionale deelplannen ontwikkeld rond vernieuwing in visserij-onderwijs en de beleving van de Nederlandse visserijcultuur. Het eerste wordt ook vastgesteld in dit convenant.
Staatssecretaris Jean Rummenie: ‘De visserij hoort traditioneel bij Nederland, maar heeft zware jaren achter de rug en staat voor grote uitdagingen. Dit heeft grote impact op de sociaal-economische situatie van vele families die al generaties zijn verbonden aan de Noordzeevisserij. Met het VOP geven we hen een steun in de rug. Ik ben enorm onder de indruk van mooie innovaties en initiatieven die uit de gemeenschappen en het bedrijfsleven zijn voortgekomen. Het laat zien hoeveel ondernemerszin er is en hoe levendig de visserijgemeenschappen zijn.’
Onderwijs
Met de ‘Vernieuwingsimpuls Visserijonderwijs’ is er aandacht voor het onderwijs. Een onderwerp dat landelijk speelt en dan ook als nationaal thema wordt opgepakt. De instroom in vis-gerelateerde opleidingen staat namelijk landelijk onder druk, en in veel regio’s kampen we met een tekort aan studenten in het profiel ‘Visserij’. Dit komt doordat jongeren, door een gebrek aan toekomstperspectief, kiezen voor andere richtingen. Deze krimp maakt vernieuwing in het visserijonderwijs niet alleen lastig, maar ook noodzakelijk. Met deze vernieuwingsimpuls richten we ons op een toekomstbestendig viscluster door de krachten van onderwijs, bedrijfsleven en overheid te bundelen in een sterke samenwerking, zoals we dat ook zien in het Groenpact.
Visserij-innovatiehub Stellendam
De ondertekening van het convenant vond vandaag plaats in Stellendam. Ook in deze plek wordt met het VOP geïnvesteerd. Het Visserij Innovatie Centrum in Stellendam wordt uitgebouwd tot een visserij-innovatiehub van (inter-)nationale betekenis. Ook is er volop aandacht voor de vangst, verwerking en vermarkting van garnalen, die één van de belangrijkste doelsoorten vormen voor de visserij in Zuidwest Nederland.
Onderdeel Katwijkse identiteit
Wethouder Jacco Knape is blij dat het convenant nu getekend is: ‘De verbondenheid van Katwijk met de visserij is nog steeds groot. Het blijft een belangrijk onderdeel van de Katwijkse identiteit. Het Visserij Ontwikkel Plan biedt (financiële) mogelijkheden het visserijverleden meer zichtbaar en beleefbaar te maken. De focus ligt hierbij op het conserveren (een binnen opstelling) en jaarrond zichtbaar maken van de garnalenschuit KW88 en de ontwikkeling van de Visserijdriehoek (Prins Hendrikkanaal, Wantveld, Oude Redschuur). Het zou mooi zijn als het rijke verleden van de Katwijkse visserij op deze plaatsen meer zichtbaar wordt en ook voor recreatieve, toeristische en educatie doeleinden kan dienen. Daarnaast helpen de gelden uit het Visserij Ontwikkel Plan om de samenwerking in en langs de Hollandse Haringkust te versterken tussen de drie musea uit Katwijk, Scheveningen en IJmuiden. Samen werken we aan het behoud en toekomstbestendigheid van het bijzondere erfgoed binnen onze visserijregio.’
Over het Bestuurlijk Platform Visserij
Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten en 6 provincies waarbinnen de Nederlandse visserijgemeenschappen, met daaraan verbonden visclusters van bedrijvigheid, zijn geconcentreerd. Voorzitter van BPV is gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.