GBI van Dijk Grasshoppers schiet met scherp.

De dames van Grasshoppers hebben de eerste thuiswedstrijd tegen Den Helder op overtuigende wijze gewonnen. Onder toeziend oog van de nieuwe hoofdsponsor Erikjan van Dijk van GBI van Dijk uit Sassenheim werd de strijd tussen beide kustplaatsen al snel beslist. Met Noor Driessen weer terug , na een jaar Duitsland en een jaar 3×3, is de selectie verder versterkt. Bij Den Helder is Maaike Klein, na enige jaren afwezigheid, weer terug in de gelederen. Liselot Kulk moest met een elleboog blessure nog verstek laten gaan.

Het team van Gouw en Sluijs neemt, in een goed gevuld Cleijn Duin, na 15 seconden de leiding in de wedstrijd via een fraaie 3-punter van captain Karin Kuijt en geeft die daarna niet meer af. De eerste minuten blijft Den Helder nog wel in de buurt maar in het tweede deel van het eerste kwart weten de Katwijkse, mede door twee 3-punters van Mia Hordijk al snel afstand te nemen. De 3-punters zullen een opvallende rol gaan spelen in deze ontmoeting tussen de finalisten van het seizoen ‘22/’23. Dit kwart verzilveren ook Ilse Kuijt 2x en Fleur Kuijt 1x van afstand. De grootste spanning is na tien minuten wel weg als het scorebord 28-12 aangeeft.

Ook het tweede kwart raast de geel/zwarte formatie op de zelfde voet verder. De eerste aanval levert via de latere topscorer Lotte van Kruistum direct punten op. GBI van Dijk Grasshoppers trakteert het publiek ook met grote regelmaat op zeer fraaie assists. Karin Kuijt grossiert er deze wedstrijd in en brengt maar liefst 13 keer een team genoot in stelling om te scoren. Er is dit kwart opnieuw veel gescoord en na 20 minuten prijkt er, na een 3-punter van Fleur Kuijt in de laatste seconde en een kwartstand van 30-14, een ruststand van 58-26 op het bord.

Het derde kwart gaat op dezelfde voet verder. Bij Den Helder zorgt Lotte Toornstra voor het meeste gevaar en punten. Alissa van der Plas heeft met haar de handen vol aan de verdediging maar gooit veel energie in de strijd waardoor de schade beperkt blijft. GBI Grasshoppers kan vrij spelen en laat het publiek regelmatig genieten van mooie staaltjes basketbal. Verdedigend zit het ook weer prima in elkaar bij de Katwijkse dames. Het derde kwart eindigt, opnieuw met een 3-punter van Fleur Kuijt in de laatste seconde, in 26-13 en totaalstand 84-39.

Het vierde kwart gaat Grasshoppers op jacht naar de 100 punten grens. Die zal na zes minuten in het kwart gehaald worden. Ilse Kuijt mag bij een stand van 99-49 twee vrije worden nemen. Bij afwezigheid van haar ouders (vakantie) zal ze dus zelf de taart moeten bakken. Je kunt de twijfel op haar gezicht zien maar ze voldoet aan haar sportieve verplichting en weet beide ballen in het net te krijgen. Het is hiermee nog niet gedaan voor Den Helder. Ze blijven de laatste minuten wel gelijk opgaan . Beide maken nog 7 punten waardoor de eindstand van 108-56 op het scorebord af te lezen is. (kwartstand 24-17) Opa Aandewiel zag dat het goed was. Zijn kleindochters (Karin, Sonja, Fleur, Ilse en Rosalie ) waren verantwoordelijk voor 13 van de 16 gescoorde afstandsschoten en 21/28 assists) Mia Hordijk werd met haar 17 punten “woman of the match”.

Scores: Lotte van Kruistum 21 pts; Ilse Kuijt 19 pts; Mia Hordijk 17 pts; Karin Kuijt 14 pts, 13 assists ; Alissa van der Plas 10 pts; Fleur Kuijt 10 pts; Rosalie Aandewiel 6 pts; Angela vd Pol 4 pts; Noor Driessen 4 pts; Sonja Kuijt 3 pts; Sofie Kuijt.

Coach Axel Gouw zag zijn team ‘lekker spelen’: “We schoten best aardig en dan lijkt het al snel goed. We moeten vooral naar taken en acties blijven kijken. We lazen het spel goed en als dat bekroond wordt met scores dan ziet het er ook leuk uit.”

De volgende wedstrijd is dinsdag 1 oktober in en tegen Leiden. Aanvang 20.00 uur.