Warmtewinning, energiebesparing en andere duurzaamheidsmaatregelen staan tegenwoordig regelmatig op de agenda van de gemeenteraad. Die besprak afgelopen donderdag bijvoorbeeld de aansluiting van Katwijk op de warmtepijp uit Rotterdam en de energiebesparing door Katwijkse bedrijven.
GemeenteBelangen bracht bij beide onderwerpen een belangrijk punt naar voren. Bij een succesvolle energietransitie horen transparantie en medezeggenschap. Daarmee kunnen de inwoners helpen de warmte en energie betaalbaar te houden. GB diende daarom samen met andere partijen wijzigingsvoorstellen in om deze transparantie en medezeggenschap vast te laten leggen. Een meerderheid van de raad was hier gelukkig voor.
Met de warmtepijp krijgt ons warmtenet er een derde bron bij, naast het water van de Rijn en de aardwarmte ten noorden van Katwijk. Bedrijven kunnen die warmte aftakken richting Katwijkse woonwijken. Het mooiste zou zijn als hier één aaneengesloten warmtenetwerk ontstaat. Dan hebben inwoners wat te kiezen, net zoals we dat nu al gewend zijn bij de elektriciteit. Daar mikt de gemeente dan ook op. Maar als deze keuze er nog niet of te beperkt is, is het voor GemeenteBelangen belangrijk dat de inwoners (afnemers) inzicht kunnen hebben in de bedrijfsvoering, de kosten, de winsten etc. van de warmteleveranciers. Monopolisten zouden anders te eenvoudig hun prijzen kunnen opvoeren waardoor de betaalbaarheid in het geding komt. GB is blij dat dankzij haar wijzigingsvoorstel deze transparantie nu vast ligt. Het college móet hier nu mee aan de slag. Het college heeft overigens, ook op verzoek van de raad, de afnameverplichting afgewezen waarom de Gasunie vroeg.
Ook bij de energiebesparing door Katwijkse bedrijven bleef GemeenteBelangen hameren op transparantie. Wettelijk horen bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken alle energiebesparingen te doen die binnen vijf jaar geld opleveren. De gemeente heeft de wettelijke plicht dat in de gaten te houden. Ze besteedt die handhaving uit aan de Omgevingsdienst West-Holland. Maar die rapporteert de besparingen niet zodat de gemeenteraad niet weet hoe het daar mee staat. Cijfers zijn hier onmisbaar om als raad goede controle uit te voeren en zicht te krijgen op de voortgang van de energietransitie. GB heeft daarom gevraagd die cijfers per 2022 op te nemen in de rapporten. Het college ging daarmee in tweede instantie akkoord.
Verduurzaming van warmte en energie zijn minstens zo belangrijk als vergroening. GB zet zich voor alle twee in!