Erfgoedplatform in het Katwijks Museum

Woensdag 3 juli hield het Erfgoedplatform van de gemeente Katwijk een bijeenkomst in het Katwijks Museum. Het thema was dit keer Visserij.

Historicus Frits Loomeijer trapte af met een beschouwing over het contrast tussen realiteit en beeldvorming. Terwijl de economische betekenis van de Nederlandse visserij in de loop van de tijd afnam, groeide de belangstelling ervoor juist in politiek en samenleving. Hier had beeldvorming de overhand.

De schilderkunst ontdekte rond 1900 de visser als bron van inspiratie. Kunstenaars werden aangetrokken door de drukte bij de bomschuiten op het strand, de klederdracht van de vissersvrouwen en de stoere eenvoud van hun leven. Tegenover deze romantisering en nostalgie legden sociaal bewogen schrijvers juist de nadruk op de vissers als slachtoffers van de uitbuiting door de kapitalistische reders.

Wethouder Jacco Knape legde uit dat het nationale Visserij Ontwikkelplan goede mogelijkheden – en geld – biedt om de visserij in de openbare ruimte weer zichtbaar te maken als onderdeel van de Katwijkse identiteit. Dat zal met name gebeuren in de historische visserijdriehoek, gevormd door het Prins Hendrikkanaal en de Uitwatering inclusief het Wantveld en de Redschuur.

Greet van Duijn, hoofd Collectiebeheer van het Katwijks Museum, ontvouwde het plan om de Katwijkse bevolking haar herinneringen over geschiedenis en identiteit van het dorp te laten vertellen en zo voor later vast te leggen. Voorwerpen uit de collectie van het museum zullen worden gebruikt om die verhalen los te maken. Sjoerd Wobbes, erfgoedambtenaar van gemeente Katwijk tot slot, voerde de aanwezigen langs enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van de KW 88, een in 1913 gebouwde garnalenboot, beter bekend als ‘de bomschuit’.