Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen maken samen een toekomstvisie en bijbehorend uitvoeringsprogramma voor het landelijk gebied in de Duin- en Bollenstreek. De gemeenten zien grote opgaven en willen met elkaar naar de toekomst kijken. Welke richting willen we op? Welke keuzes moeten er gemaakt worden en vooral om te kijken naar het gebied als geheel en niet per gemeente.
De opgaven van deze tijd zijn groot. Het is belangrijk om over de toekomst na te denken en met elkaar in gesprek te gaan. We hebben te maken met veranderingen in het klimaat, voldoende water en de waterkwaliteit vragen om aandacht en we zullen moeten investeren in innovatie om ook economisch een bloeiende streek te houden. Goed om ook van inwoners te horen hoe zij kijken naar deze opgaven en de toekomst.

Gesprekken
De afgelopen maanden zijn bestuurlijk en met een aantal inwoners, ondernemers en organisaties gesprekken gevoerd. De gemeenten willen van meer inwoners weten hoe zij denken over de toekomst van hun leefomgeving. Van 17 september tot en met 29 september kunnen zij aan de hand van een vragenlijst hun gedachten meegeven.

Vragenlijst
Via de websites van de samenwerkende gemeenten kunnen inwoners de vragenlijst invullen. Er is ook een aparte peiling speciaal gericht op jongeren. Het doel is om inzicht te krijgen in de thema’s en keuzes die inwoners belangrijk vinden voor de toekomst van het landelijk gebied. De resultaten van de online peiling zullen na afloop van het onderzoek op de websites van de gemeenten beschikbaar zijn. Op 8 oktober organiseren de gemeenten een bijeenkomst voor inwoners, ondernemers en organisaties om verder te spreken over de toekomst van het landelijk gebied. In de vragenlijst kunnen inwoners aangeven dat zij geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Als er te veel aanmeldingen zijn dan wordt er een selectie gemaakt.

De Duin- en Bollenstreek
Het landelijke gebied in de Duin- en Bollenstreek biedt veel moois, zoals zee, duinen, strandwallen, bollenvelden, polders, landgoederen, trekvaarten en de Kagerplassen. Tegelijkertijd staan de gemeenten voor grote uitdagingen, zoals ruimte maken voor wonen, duurzame energie, klimaat, agrarische activiteiten, economie, recreatie, natuur en mobiliteit. Daarom zijn bewuste keuzes nodig over hoe we de ruimte in ons landelijk gebied gebruiken, zodat we ook in de toekomst kunnen behouden wat de regio mooi en leefbaar maakt.

Reclame