De dierenambulance regio Leiden roept gemeenten op om melding te maken wanneer medewerkers tijdens hun werkzaamheden dode huisdieren aantreffen. Aanleiding is een recente berichtgeving over een fout waarbij een gechipte kat zonder overleg met de eigenaar werd vernietigd.
De dierenambulance ontvangt regelmatig telefoontjes over aangereden of overleden huisdieren. Deze meldingen komen meestal van particulieren, soms van gemeenteambtenaren. Bij een melding onderzoekt de ambulance of het dier een chip draagt. Indien dat zo is, wordt de eigenaar benaderd om te overleggen over de verdere gang van zaken.
Bewaring en registratie
Als een overleden huisdier geen chip heeft, wordt het dier overgebracht naar de basis van de dierenambulance in Leiderdorp. Daar wordt het minimaal veertien dagen bewaard, in overeenstemming met de wettelijke verplichting. Tegelijkertijd wordt het dier geregistreerd bij Amivedi, met een omschrijving van het dier en de vindplaats. Dit stelt eigenaren in staat om hun vermiste dier terug te vinden.
Volgens de dierenambulance wordt dankzij deze werkwijze met enige regelmaat alsnog een eigenaar achterhaald. Nabestaanden kunnen zo afscheid nemen en beslissen over de verdere afhandeling. De ervaring leert dat dit door betrokkenen wordt gewaardeerd.
Oproep tot samenwerking
De stichting benadrukt dat deze service enkel volledig tot zijn recht komt als ook gemeenten actief bijdragen. Het bestuur verzoekt gemeentelijke medewerkers dan ook met klem om bij het aantreffen van een overleden huisdier altijd melding te doen bij de dierenambulance.
Het bestuur van de stichting hoopt op betere samenwerking om herhaling van pijnlijke situaties, zoals recent in het nieuws, te voorkomen.