De uitdagingen van de energietransitie zijn fors, met ambitieuze klimaatdoelstellingen en de wens om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energiebronnen. De gemeente werkt samen met de regio om deze doelen te bereiken, maar het is van groot belang om de inwoners hierbij te betrekken. Helaas werd een stevige oproep van alle oppositiepartijen hiertoe, waaronder D66 Katwijk en CDA Katwijk, afgewezen door de coalitiepartijen (Durf, SGP en ChristenUnie).
“Publieke waarden” belangrijk
De oproep aan het gemeentebestuur, in de vorm van een motie, benadrukte de centrale rol van “publieke waarden” in de energietransitie. Hiermee wordt bedoeld wat de samenleving als belangrijk beschouwt. Momenteel worden alleen investeerders en ontwikkelaars betrokken bij het vormgeven van de regionale samenwerking rond warmte. Dit vinden D66 Katwijk en CDA Katwijk een onverstandige keuze. Carin Tawfik (D66 Katwijk): “Het is essentieel om inwoners en lokale initiatieven te betrekken om draagvlak te creëren. Maatschappelijk draagvlak is geen vanzelfsprekendheid, daarom moeten inwoners vanaf het begin actief deelnemen aan dit proces. Het is onverantwoord om duurzame kennisontwikkeling uitsluitend aan commerciële partijen over te laten.”
Betrouwbaar bestuur?
De afwijzing van de motie, ondanks de aangedragen argumenten, heeft D66 Katwijk en CDA Katwijk verbaasd. Het is ook in strijd met wat het gemeentebestuur eerder heeft beloofd over het betrekken van inwoners. De partijen vinden dat je niet de mond vol kunt hebben van burgerparticipatie en betrokkenheid en vervolgens het tegenovergestelde kan doen. Waar is het betrouwbare bestuur?
Barend Tensen (CDA Katwijk) benadrukt: “Uiteindelijk zal de overgang naar duurzame energie elke inwoner raken. Juist inwoners, bijvoorbeeld via wijkraden, kunnen op lokaal niveau aangeven wat de behoeften zijn en waar ze tegenaan lopen. Momenteel ontbreekt een goed beeld van de zorgen en wensen van inwoners, net als over de motivatie om duurzame maatregelen te omarmen.”
Toekomst
Argumenten over mogelijke vertraging wijzen de partijen van de hand. Wanneer de participatie in het begin niet op orde is loop je namelijk het risico dat je later alsnog in de problemen komt. Reden te meer om het zorgvuldig aan te pakken. De komende maanden zal het college besluiten nemen over lokale energieprojecten, waaronder ‘Hoornes Aardgasvrij’ en de Regionale Energiestrategie 2.0. D66 Katwijk en CDA Katwijk blijven aandringen op actieve betrokkenheid van inwoners, niet alleen wanneer er formeel getekend moet worden.
Bron: D66 Katwijk en CDA Katwijk
Foto: RTV Katwijk (ter illustratie)