Ingezonden: D66 Katwijk.
Katwijk wil niet meer afhankelijk zijn van het gas van schurkenstaten. Dat is een belangrijke conclusie die afgelopen raadsvergadering is getrokken bij de vaststelling van het langverwachte Energieprogramma 2024-2027. In het Energieprogramma staan kaders geformuleerd die bepalen hoe de gemeente de komende jaren fossielvrij wordt. D66 Katwijk deed drie voorstellen die unaniem zijn aangenomen en waarmee fractievoorzitter Carin Tawfik stevig aandringt om scherp te blijven op de kaders als het Energieprogramma straks wordt uitgevoerd.
Duidelijke ingang voor de samenleving
Het Energieprogramma tuigt verschillende initiatieven op om mensen met een kleine portemonnee ook mee te laten doen bij de verduurzamingsopgave. Hoewel dit goedbedoeld is, kunnen verschillende ingangen ertoe leiden dat mensen door de bomen het bos niet meer kunnen zien. D66 Katwijk deed dan ook een voorstel om al deze mogelijkheden onder één noemer te brengen, ook wel het ‘één-loket-principe’.
“Inwoners, VVE’s en sportverenigingen kunnen zich met hun verduurzamingsvraag melden bij de balie. Vervolgens wordt er binnen de organisatie gekeken naar de best mogelijke regeling om in die vraag te voorzien. Dit past mooi bij het principe van een dienende overheid,” aldus Carin Tawfik.
Stimuleer zonnepanelen op schooldaken!
D66 Katwijk heeft ook het belang van financiële draagkracht benadrukt. De dikte van de portemonnee mag namelijk geen obstakel vormen bij het verduurzamen van de gemeente. De fractie ziet dat schoolbesturen hier ook mee worstelen, omdat zij zich veelal moeten richten op het effectief beheren van het onderwijs. Desondanks ziet de fractie mogelijkheden om bestaande initiatieven beter te benutten. Sinds 2019 heeft het gemeentebestuur namelijk een intentieovereenkomst met Stichting Schooldakrevolutie om de daken van basisscholen in Katwijk te voorzien van zonnepanelen. In de praktijk is hier echter nog weinig van gerealiseerd. Door middel van een motie heeft het college laten weten hier meer inspanningen op te plegen.
Vol stroomnet dwingt tot creativiteit
De fractie heeft ook gewezen op het probleem van netcongestie, dat in juni 2024 door netbeheerder Liander voor de gehele Duin-en Bollenstreek werd afgekondigd. Tijdens piekmomenten blijft het stroomnet namelijk overbelast. D66 Katwijk ziet kansen op de lange termijn door het gebruik van aardwarmte om elektriciteit op te wekken. Op de korte termijn ziet de fractie echter ook kansen, zoals het delen van energie door middel van buurtbatterijen en het gebruik van PVT-panelen, die zowel stroom als warmte opwekken. Beide oplossingen zijn kostbaar. Daarom heeft de fractie gewezen op de faciliterende rol van het college door te onderzoeken of buurtbatterijen effectief zijn in het ontlasten van het stroomnet. Daarnaast worden PVT-panelen opgenomen in de duurzaamheidslening.