Het college van B&W heeft gereageerd op de de uitslag van het referendum. In een brief liet het college weten dat de uitslag een helder signaal is en dat dit ook de nieuwe werkelijkheid is. Alhoewel het voor het college een topprioriteit blijft om voor ‘snelle, betaalbare woningbouw’ te gaan, begrijpt het college het ook dat de gemeenteraad niet instemt met het voorstel over parkeerregulering. Maar hoe dan verder? Liggen er al mogelijke oplossingen op tafel?
Kruispunt
Volgens het college staat Katwijk op een kruispunt in de ontwikkeling en vraagt dat om ingrijpende keuzes. ‘Onze dorpen maken een schaalsprong. Daardoor komen vraagstukken rond de inpassing van mobiliteit, groen, goede leefomgeving en woningbouw steeds meer naar voren, in de gesprekken binnen de gemeenteraad en de samenleving. Dit vraagt om keuzes binnen de schaarse ruimte die er is.’, aldus het college in de brief aan de gemeenteraad die donderdag 13 juni vergadert over het voorstel ‘uitbreiding parkeerregulering’.
….Als college erkennen we dat we dit proces met woningzoekenden en omwonenden anders hadden
kunnen aanpakken….
Voortgang projecten
Voor een aantal projecten staat het college voor een uitdaging als het gaat om parkeren: Knarrenhof, ID-college, De Bloem Galanthus, Havenscharnier en Hoornes Noordoost. Het college wil bij elk project in gesprek gaan met de omgeving over de uitdagingen die deze projecten met zich meebrengen.
Woonfonds
Een mogelijke oplossing is een Woonfonds. Met het instellen van een Woonfonds kan de gemeente een stimuleringssubsidie geven om betaalbare woningbouw mogelijk te maken. Wat kun je hiermee? Bijvoorbeeld het realiseren van inpandige parkeeroplossingen, een centrale en openbare parkeeroplossing in de wijken waar de projecten gesitueerd zijn of de financiering van de inrichting van de openbare ruimte te betalen. Op deze manier kan de onrendabele top verkleind worden, zo schrijft het college in de brief.
Het ‘startbedrag’ van het Woonfonds bedraagt zo’n 10 miljoen euro, waarbij het college zich afvraagt of dit bedrag voldoende is als de gemeente het daadwerkelijk mogelijk wil maken om via een Woonfonds betaalbare woningen te realiseren. Overigens is een Woonfonds een ‘dure en geen duurzame’ oplossing, aldus het college.
Ander oplossingen
Naast het Woonfonds, valt er ook nog te denken aan een ‘actievere strategische grondpolitiek’. Zo kunnen met prijsconstructies en grondwaardebepaling de kosten voor ontwikkelaar gedrukt worden. Parkeernormen hanteren per project is ook een mogelijkheid. In de zomer moeten er nieuwe cijfers verschijnen, waarop Katwijk de parkeernormen kan bepalen voor ongereguleerde gebieden.
Aan de ‘leefbaarheidsknop’ draaien is ook een optie. Hierdoor wordt minder ruimte voor groen, recreatie en spelen toegevoegd. Hier is het college geen voorstander van, immers ‘een huis wordt immers pas een thuis als het in en om het huis prettig wonen is.’
Terugblik
Het college erkent dat het voorgestelde proces om eerst naar de gemeenteraad te gaan en vervolgens naar de inwoners, met de kennis van nu, het wellicht beter was geweest te beginnen met de inwoners. ‘Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat iedere route voor het gesprek over parkeerregulering tot weerstand had geleid en andere nadelen met zich mee had gebracht.’, aldus het college in de brief.
Bron: Gemeente Katwijk