Ingezonden door: Marjan Homan-Haasnoot, Initiatiefnemer referendum

Wij, initiatiefnemers van het referendum, zijn van mening dat het referendum juist een overloop van geparkeerde auto’s tegen gaat, als het merendeel tegen of nee gaat stemmen. Zo houden we meer ruimte om te spelen en groen.

Ten eerste zijn die 8000 woningen die de gemeente wil gaan bouwen, regionale afspraken. Op die manier komen er nog meer mensen van buitenaf in onze gemeente wonen en neemt het auto bezit alleen maar toe. Juist om de kinderen weer ruimte te geven, vinden wij dat ze op de begane grond parkeerplaatsen moeten gaan bouwen en daarboven woningen.
Wij vinden ook dat ze parkeergarage moeten gaan bouwen, als ze echt 8000 woningen in onze gemeente willen gaan toevoegen. Dan blijft de ruimte in de straten beschikbaar voor onze spelende kinderen en groen.

Tevens vinden wij dat er geen eerlijke verdeling is. Op Valkenhorst gaat men 1/3 betaalbaar bouwen en in onze dorpskernen willen ze 2/3 betaalbaar gaan bouwen. Hierdoor krijg je juist meer auto’s op straat in onze dorpen. Ook in de wijken waar geen parkeerregulering gaat komen. Want de woningen die geen parkeerplek krijgen en de woningen waar maar 1 parkeerplek voor geregeld gaat worden, gaan juist in de aanliggende wijken op straat parkeren. Zo blijft er helemaal geen ruimte meer over voor onze kinderen en kleinkinderen om te spelen. Dit vinden wij geen oplossing.

Met andere woorden, het is gezond verstand wat we nu nodig hebben. In onze dorpen hebben we helaas geen 24/7 openbaar vervoer (OV) en hebben veel inwoners de auto nodig voor woon-werk verkeer. Ook mantelzorgers hebben vaak de auto nodig om snel ter plekke te kunnen zijn bij noodgevallen. Onze dokterpost zit in Voorhout, onze ziekenhuizen in Leiden en Leidendorp. We zijn nu eenmaal een gemeente waarbij de auto geen gemak is maar een noodzaak. Wij vinden dat je de auto’s bij nieuwbouw niet op straat moet plaatsen, maar onder de complexen die gebouwd gaan worden. Onze hele leefbaarheid gaat eraan als dit niet gaat gebeuren. Zowel voor onze ouderen, kinderen, kleinkinderen en ons zelf. Dit moeten we gewoon met z’n alle niet willen, in onze dorpen.

Als die parkeerregulering doorgevoerd gaat worden, houdt dit in dat er hoger en hoger gebouwd kan worden. Nog meer mensen op een kleine plek betekent nog meer auto’s in kleine wijken. Volgens mij zijn we er samen mee eens dat we dit niet willen. Ik denk dat wij inwoners van de gemeente Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg elkaar daarin kunnen vinden. Juist om TEGEN: “Meer betaalbare woningen, door uitbreiding van parkeerregulering“ te zijn, kunnen er geen woontorens gebouwd worden. En komen er niet nog meer auto’s in de straten te staan.
Door te bouwen inclusief parkeerplaatsen zijn de bouwers genoodzaakt om onder de complexen parkeerplaatsen te maken. Wij denken dat dit echt de enige oplossing is. Want zolang we in onze dorpen geen 24/7 openbaar vervoer hebben gaan de inwoners hun auto’s niet weg doen. Dat is helaas de realiteit.

Zeg NEE tegen deze plannen. Stem TEGEN.

Reclame